Zdravější alternativy běžné mouky

V obchodech dnes najdete hned několik různých alternativ ke klasické pšeničné mouce. Není proto problém zamotat se v tom, jaké druhy existují, na co se hodí a jak s nimi pracovat. V dnešním článku si některé druhy představíme, abyste příště věděli, po kterém sáhnout a jak s ním pracovat. 

Kokosová mouka

Tento druh je, jak už název napovídá, vyroben z kokosové dužiny. Ta se vysuší, vylisuje a nakonec namele. A právě proto je dobrou alternativou pro ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Navíc je vhodná i pro lidi, kteří drží klasickou dietuvyplavuje z těla toxické látky a bojuje proti nadýmání.

Kokosová mouka se díky nasládlé chuti hodí více na pečení. Slané pokrmy by mohla zkazit. Upečete s ní výborné muffiny, dorty nebo usmažíte vláčné palačinky. Nemusíte se ani bát o dostupnost – běžně ji seženete v drogeriích dm nebo na webech Gymbeam a Aktin.

Špaldová mouka

Špaldová mouka zažívá v poslední době velký boom, ačkoliv to není žádná novinka. V kuchyních ji používali už vaše babičky. Začalo se na ni zapomínat v momentě, kdy se na trhu objevily mouky z levnějších obilovin. Přitom její konzumace má plno výhod.

První si řekneme, co je vůbec špalda. Jedná se o nešlechtěný druh pšenice. Díky tomu si zachovává všechny vitamíny, minerály a vlákninu. Je navíc velmi dobře stravitelná a hodí se do sladkých i slaných pokrmů. Kvalitní špaldovou mouku prodává značka Pernerka, Aktin nebo Probio.

Celozrnná mouka

Celozrnná mouka se vyrábí z celých obilných zrn, z obalové vrstvy a z obilného klíčku. To vše se rozemele dohromady. To ji činí moukou s nejvyšším obsahem vlákniny. Mimo to v ní najdete také hodně enzymů, tuků a minerálů. Má však hrubší strukturu než jiné druhy a proto je o něco těžší s ní pracovat.

Podobně jako kokosová mouka se více hodí na pečení, popřípadě na zahušťování polévek či omáček. Je možné z ní ale připravit také těsto na pizzu a knedlíky. Výhodou mouky je, že zasytí na delší dobu než klasické. Skladujte ji na tmavém místě, má totiž mnohem kratší trvanlivost.

Dovednosti

Zveřejněno

23. 5. 2022