Jak začít správně hubnout a konečně zhubnout

Začít hubnout a doopravdy zhubnout není tak jednoduché. Chce to odhodlání a trpělivost. A jde to rozhodně bez hladovění a bez obávaného jojo efektu. Připravili jsme si pro vás několik tipů, jak s hubnutím začít a hlavně jak vytrvat.

Musíte mít motivaci

Aby se vám něco povedlo, musíte vědět, proč to děláte. A při hubnutí to platí obzvlášť. Bez pádného, vnitřního důvodu to nikdy nezvládnete. Důležité je, abyste to chtěli hlavně vy, ne vaše okolí. Popravdě si odpovězte na otázky, proč chcete zhubnout, jestli jste ochotni se kvůli tomu vzdát některých jídel a změnit tak svůj životní styl. Jestli jste u některé z odpovědí zaváhali, možná ještě nejste na hubnutí připraveni. Je možné, že byste byli neúspěšní. Optimální je, když nebudete jako cíl brát pouze vysněnou postavu, ale také samotnou cestu. Jde přece o to, aby se zlepšila i kvalita vašeho života.

Nespěchejte

Stravovací návyky se nezmění přes noc. Nespěchejte a vše si nejdříve dobře promyslete. Omezovat se začněte postupně. Časem se vám tak podaří nahradit nezdravé potravinami jejich lepšími alternativami. Jedině pomalá změna bude trvalá. To platí i o sportu. Jestliže jste se doteď pravidelně nehýbali, ze dne na den to nezměníte. Začněte postupně: zkuste více chodit pěšky, jděte raději po schodech a občas zajděte na procházku. Časem vám takový pohyb přestane stačit. V ten okamžik můžete přidat.

Stanovte si reálné cíle

Na začátku hubnutí vždy vezměte do úvahy svůj věk, pohybové možnosti a zdravotní stav. Podle toho si stanovte cíle. Začněte pomalu. Nejdříve si řekněte, že zhubnete 2 nebo 3 kilogramy. Až to dokážete, stanovte si za cíl další 3 kg. Tak pokračujte, dokud nebude s vahou spokojeni. Je to lepší přístup, než chtít hned shodit 10 kg. Nadsazené cíle zpravidla vedou k neúspěchu a přerušení hubnutí.

Jezte pravidelně

Aby hubnutí bylo úspěšné, nikdy nesmíte hladovět. Hladovění bude mít vždy opačný opak, tělo si ve stresu z toho, že nedostává dostatek jídla, začne tvořit tukové zásoby. Začněte proto jíst menší porce vícekrát denně. To, kolikrát máte vlastně denně jíst, je ale individuální záležitost. Někdo potřebuje jíst pětkrát, někomu stačí tři jídla. Vždy se řiďte svými pocity. Tělo vám samo řekne, když je hladové.

Důležitý je pitný režim

Když má tělo dostatečný přísun tekutin, tak také rychleji spaluje. Ale musí se jednat o správné tekutiny. Rozhodně se vyhněte slazeným limonádám, které obsahují moc přidaného cukru. Nejlepší jsou neslazené čaje a voda. Pokud na ně nejste zvyklý asi budete zprvu bojovat s tím, že vám nechutnají. Ale jde o zvyk.

A kolik toho denně vypít? Je to opět individuální a záleží na hodně faktorech. Zase je dobré nechat to na tělu – pijte tak, abyste neměli žízeň. Ale jestli máte radši konkrétní čísla, vynásobte svoji váhu v kilogramech číslem 30. Výslední číslo je množství tekutin v mililitrech, které byste denně měli vypít.

Pohyb

Zdravý jídelníček a pitný režim jsou pro hubnutí důležité, ale rozhodně to nepůjde bez pohybu. Jedině s ním se dostanete do kalorického deficitu a doopravdy zhubnete. Jestliže jste doteď na aktivitu nebyli zvyklý, začněte pomalu a zlehka. Např. zkuste začít více chodit. Procházky jsou skvělým řešením pro lidi, kteří ze sportování nejsou zrovna nadšení.

Pokud ale chcete sportovat, začněte nejdříve 3x až 4x týdně minimálně 30 minut. Najděte si aktivitu, která vás bude doopravdy bavit. Klidně jich vystřídejte několik. Když se budete hýbat při činnosti, která vás baví, tak hubnutí bude lehčí.

Dovednosti

Zveřejněno

1. 9. 2023