Jaké jsou nejlepší lyže pro začátečníky a jak je vybrat

Pokud chcete začít s lyžováním, budete potřebovat mimo jiné dobré lyže. Ty vám umožní se na svahu cítit bezpečně a také vám ulehčí vaše sportovní začátky. V článku si představíme nejlepší typy lyží pro začátečníky a jak je vybrat.

 

Vhodné druhy lyží

 

Lyže Easycarver

Na začátky jsou tyhle lyže nejlepší. Jsou odolné a hlavně umožňují snadné a bezpečné zatáčení. Nehodí se na rychlou jízdu, což je dělá ještě spolehlivější. Navíc se s nimi dobře manipuluje, protože jsou lehké.

Všestranné lyže

Tyto lyže jsou vhodné pro rekreační lyžaře, nebo ty, kteří se na nich teprve učí. Ideální jsou na jízdu po upraveném svahu a proto se těší mezi lidmi velké oblibě. Kromě toho jsou lehké a dobře se ovládají i během samotné jízdy.

Sjezdové lyže Rossignol React R4 Sport Ca Xpress 21/22

Juniorské lyže

Lyže pro začínající malé sjezdaře jsou měkčí než normální lyže a jsou zkonstruované tak, aby dítěti nedovolily nabrat příliš velkou rychlost. Jsou bezpečné, ale ne na úkor zábavy. Jinak by dítě mohlo lyžování brzy omrzet. U pořizování dětských lyží se však vyplatí zvážit, jestli je není lepší prvních několik let pouze půjčovat. Děti přeci jen rychle rostou a z lyží můžou klidně za rok vyrůst.

Sjezdové lyže Rossignol Hero JR 21/22

 

Výběr lyží podle výšky

Pokud se chystáte na první sněhové dobrodružství s lyžemi, vyplatí se je na první jízdy pouze zapůjčit. Tak zjistíte, jaká délka je pro vás vhodná. Obecně se doporučuje, aby lyže byly o přibližně 18 cm kratší než vy. Pro začátečníky jsou kratší lyže rozhodně lepší, protože poskytují lepší kontrolu nad jízdou. Lyže však nelze mít krátké libovolně, rozdíl mezi vaší výškou a délkou lyží by neměl přesáhnout 20 cm.

 

S vázáním nebo bez?

Vázání připevňuje lyžařské boty k lyžím, bez něj to prostě nejde. A při nákupu lyží si je buď můžete koupit rovnou s vázáním, nebo bez něj. To pak dokoupíte zvlášť a necháte si ho připevnit. Rozhodně se ale vyplatí koupit rovnou celou sadu – tedy lyže i s vázáním. Je to jednodušší a vše budete mít rovnou hotové a připravené. Nemusíte se poté zdržovat sháněním servisu, který vám vázání připevní.

Dovednosti

Zveřejněno

27. 12. 2021