Jablečný ocet jako pomocník při bolestech kloubů

Jablečný ocet není nic jiného než vedlejší produkt vznikající při fermentaci jablečného moštu během kvašení. A ačkoliv se to nezdá, tato tekutina má široké spektrum použití. Ceněný je především pro kladné účinky, které má na lidské tělo. Obsahuje mnoho cenných živin – sodík, fosfor, hořčík, vápník, draslík, železo a křemík. Populární je především v kuchyni, kde se přidává do salátů jako zálivka nebo do nejrůznějších marinád. Jeho blahodárné účinky je možné si užít také jinak. Dnes si několik způsobů představíme.

Jablečný ocet je výborný, jestliže trpíte zažívacími nebo žaludečními problémy. Má totiž vysoký obsah vlákniny, která tyto potíže zmírňuje. Hodí se také pokud máte vysoký cholesterol nebo krevní tlak, artritidu, astma nebo trpíte na migrény. S tím vším vám jablečný ocet může pomoci. Zároveň slouží jako prevence kardiovaskulárních a rakovinových onemocnění.

Trápí-li vás bolavé klouby, můžete jablečný ocet využít hned třemi způsoby. Jako mast si ho mazat přímo na bolavé místo, použít ho jako koupel nebo si z něj připravit nápoj. Pokud ocet chcete na vnější použití, doporučuje se s ním mazat 2x až 3x týdně. Naopak konzumovat se jej nebojte klidně denně. Nemá žádné negativní vedlejší účinky a kontraindikace.

 

 

Příprava

Před vypitím se doporučuje jablečný ocet smíchat s medem a vodou. Konkrétně do 3 lžic octa přidat 300 ml vlažné vody a lžičku medu. Tím vznikne skoro zázračný elixír, který má detoxikační a protizánětlivé účinky a zároveň je silný antioxidant. Pijte ho 3x denně, vždy před jídlem. 

Příprava masti je podobně snadná. Dvě lžíce octa smíchejte se lžící olivového oleje. Tuto směs poté krouživými pohyby vmasírujte na postiženou oblast. Na koupel smíchejte 6 šálků vody s jedním šálem jablečného octa. Do této lázně poté na 30 minut vnořte bolavé klouby. 

Dovednosti

Zveřejněno

2. 6. 2021